Ideální teplota bublifuku
Tady máte docela na výběr. Pokud
je venku více jak 10 stupňů mrazu, můžete klidně použít bublifuk pokojové
teploty. Pak jsou tu ale ještě 2 různé možnosti. 1) dejte bublifukovou směs do
mrazáku (cca 20 minut) a nechte ji pořádně vychladit. Ale pozor, nesmí
zmrznout! Potom fouknete bublinu a ona zmrzne velmi rychle. Tenhle způsob je
ale zbytečně náročný a nevyzpytatelný. Zkuste jiný způsob. 2) bublifukou směs
zahřejte třeba na 50°C (ohřejte v hrnci, anebo dejte jednoduše na topení).
Horká voda totiž zmrzne rychleji než studená - říká se tomu Mpembův jev. Horká
bublina vám tak zamrzne rychleji.
Zamrznutá bublina v útvarech
Když prasknete obyčejnou bublinu,
hned zmizí. Zmrzlá bublina ne. Praskne jen na místě, kde ji propíchnete, a
zbytek drží. Zkuste to! Můžete také zkoušet brčkem vyfouknout různé útvary,
jako jsou housenky nebo třeba sněhulák.
Schválně, kolik bublin se vám podaří postavit na sebe?
Váš bublinář Daniel